Jedlo na Bali

 

Kulinársky pobyt na Bali alebo ako chutí Balijská kuchyňa

Balijská kuchyňa patrí k najpestrejším na svete a je zmiešaná z viacerých elementov. Základ tvorí indonézska kuchyňa, no obsahuje znateľné vplyvy aj z indickej aj čínskej oblasti. Balijské jedlá robí jedinečným aj fakt, že suroviny sa používajú čerstvé a tým vynikne ich plná chuť. Typickým je použitie množstva korenín, zmiešaných s čerstvou zeleninou, mäsom alebo rybami. V chuti dominuje citrónová tráva, cesnak, čili, kurkuma, rímska rasca, koriander, tamarind, šalotka, kokos, sezam a rôzne druhy zázvoru (galangal, bongkot). Tieto koreniny sa tiež mixujú do zmesí a pást, alebo sa na ochutenie používa sójová, satajská omáčka či omáčka z morských plodov. Keďže ostrov Bali je významných pestovateľom ryže, najbežnejšou prílohou k jedlám je prirodzene ryža. Tunajšia forma hinduizmu má dokonca aj ryžovú bohyňu Šrí Dévi a veriaci počas náboženských osláv vyrábajú jej postavičky z lepkavej farebnej ryže. Pokiaľ sa práve vrátite z výletu naprieč ostrovom alebo z celodenného potápania, určite budete hladní hľadať, čo dobrého si dať pod zub.

Asi najznámejším jedlom na Bali a v celej Indonézii je Nasi Goreng. V roku 2011 bolo dokonca zvolené televíziou CNN za druhé najchutnejšie jedlo sveta. O dôvod naviac, prečo navštíviť Bali. Jeho čaro spočíva v jednoduchosti prípravy a zároveň výraznej exotickej chuti. Je to v podstate pražená ryža zmiešaná s rôznymi koreninami (tamarind, čili, cesnak, sójová omáčka) do harmonického celku. Obvykle sa kombinuje s mäsom, vajíčkom, rybami alebo zeleninou. Balijská verzia Nasi Bali môže obsahovať aj tofu, tempeh, špenát, kukuricu a podobne. Inou špecialitou je saté - kúsky mäsa napichnutého na paličke. Palička býva z bambusu, citrónovej trávy alebo časti kokosovej palmy. Opečené mäso (kuracie, bravčové alebo baranina) sa podáva s ryžou, prípadne zeleninovým šalátom. Najdôležitejšou ingredienciou, ktorá toto jedlo odlišuje napríklad od kebabu, je štipľavá arašidová omáčka, ktorou je špíz poliaty.

Ďalšími miestnymi jedlami sú lawar (korenistá zmes ovocia či zeleniny a mäsa so zvieracou krvou), bebek betutu (kačka plnená korením a kokosom zabalená v banánovom liste), gado gado (zeleninový šalát s arašidovou omáčkou), bubur injun (puding z čiernej ryže s kokosovým mliekom a palmovým cukrom), martabak (hrubé plnené palacinky na slano/sladko), rujak (sladko-kyslý ovocný šalát s čili) a mnohé iné. Populárne nápoje sú ovocné džúsy, čaj, cibetková káva, brem (ryžové víno), tuak (fermentovaný nápoj podobný pivu) a arak (destilát získaný z tuaku).

Miestna kuchyňa nie je problém ani pre vegetariánov, práve naopak – široký výber čerstvého ovocia a zeleniny, sójových produktov a bezmäsitých dobrôt uspokoja každého. Turista na Bali jednoducho nezostane hladný. Dobré jedlo sa ponúka v početných pouličných stánkoch (warungy), miestnych trhoch, v hoteloch a v reštauráciách. Ak sa nachádzate v okolí Padangbai, určite nevynechajte reštauráciu Colonial. Nachádza sa v rezorte OK Divers a okrem kvalitnej lokálnej a svetovej kuchyne ponúka dokonca i slovenské jedlá.